O nas

Prišli smo iz vseh vetrov in različnih koncev Ljubljane in Slovenije, a družili, furali in razmišljali smo na istem mestu – na propadajoči, več kot 15 let stari BMX progi ob Linhartovi. Nekega dne v letu 2005 smo dobili veliko idejo o rešitvi in obnovi proge in tako je nastalo Kolesarsko društvo Rajd, preko katerega smo začeli s prvimi obnovitvenimi deli. Z velikimi upanjem v lepšo prihodnost se je članstvo hitro večalo in vedno več vas je priskočilo na pomoč. Ustavila nas ni niti novica, da bo šla proga v denacionalizacijski postopek – na srečo vseh nas je sledila veliko bolj razveseljiva novica, da bo proga vendarle ostala v lasti občine in namesto nje ne bo zrasel še en trgovski kompleks. Seveda to še ni bilo dovolj, da bi se proga na novo oblikovala in da bi plevel čudežno izginil, stopiti je bilo treba v akcijo in v letu 2006 smo dobili zeleno luč za obnovo. Velika in mala dela so se začela in Linhartova je bila znova v središču pozornosti. (Kasneje je sicer sledila še bolj klavrna zgodba, progo so zaradi izgradnje zadrževalnega bazena za meteorno vodo povsem porušili, a tudi iz tega pepela je vstal feniks in proga je imenitnejša kot kadarkoli prej.)

Delovanje društva je hitro preseglo okvire BMX proge – za začetek smo ustanovili tekmovalno ekipo, za katero je sprva vozilo manj kot deset tekmovalcev v spustu in 4krosu, danes pa šteje desetine licenciranih tekmovalcev, ki nastopajo v vseh disciplinah gorskega in BMX kolesarstva. Prireditve na BMX progi so bile vedno večje, svoje znanje in izkušnje pa smo “izvozili” še v druge dele Slovenije, od Ajdovščine do Črnega Vrha in seveda do Kranjske Gore, kjer smo organizirali več državnih prvenstev in dirk za pokal Slovenije, veliko pa smo prispevali tudi k uspešnim izvedbam evropskih prvenstev.

Meje nas niso ustavile in leta 2009 smo ustanovili mednarodno tekmovalno ekipo z licenco pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. Leto dni kasneje smo predstavili prvo slovensko gravitacijsko UCI ekipo Unior Tools Team (danes Unior/Devinci Factory Racing), za katero danes nastopajo tekmovalci iz različnih koncev Evrope, naše delo pa je dobilo priznanje po celem svetu.

Ob dirkanju, organizaciji in obnovah nikoli nismo pozabili kaj je pomembno in zakaj delamo vse to – zato, ker sami radi kolesarimo in uživamo v naravi. Tudi zato smo iz leta v leto bolj družabni in številne naše člane vodimo na izlete po vsej državi. Medtem smo bili zelo aktivni tudi na “kraju zločina”, kjer se je vse začelo in po hudih naporih je proga ob Linhartovi povsem prenovljena, večja in sijajnejša kot kadar koli prej, sedaj tudi pripravljena za mednarodna tekmovanja. Na drugem koncu Ljubljane, pri Podutiku, je medtem zrasel še kolesarski park, ki se vsako leto širi in raste. Ob pomoči mesta Ljubljana smo pognali še en dolgoročno izredno pomemben – kolesarsko šolo za mlade! Tudi tukaj se nismo ustavili, zato kliknite na zgornje povezave v rubrikah koledar, dogodki, učenje in dirkanje in dobili boste občutek za razsežnost našega delovanja.

Tudi v prihodnosti nam ne bo dolgčas, ob vsemu dirkanju, organizaciji prireditev, vodenju mednarodne ekipe in vsem ostalem bomo še vedno našli čas za iskanje najboljših poti v Sloveniji in okoli nje, pri tem pa se bomo nadvse zabavali.

Pridruži se nam tudi ti!

Zavarovalnica Triglav, d.d.