Gremo v KoloPark

ŠPORTNI DAN ZA OSNOVNE ŠOLE

Kolesarsko društvo Rajd se ukvarja z vzgojo otrok in mladine v kakovostni in vrhunski šport v gorskem in BMX kolesarstvu. Atraktivnost teh disciplin in društvo s svojim dobrim delom pritegneta vsako leto več mladih, ki si želijo športnega udejstvovanja, druženja in tekmovanj. Poleg rednih treningov in vadb, ki jih društvo ponuja pa veliko vlagamo v promocijo kolesarstva in gibanja na splošno. S programom Gremo v KoloPark želimo vsem pokazati, da je kolesarstvo zelo zanimiv, zabavni predvsem pa varen šport, če se ga lotimo pravilno. Na poligonih kot so ljubljanski KoloParki (ang. pump track) se lahko zelo mladi, od 2. leta naprej že učijo kolesarskih veščin, ki jih kasneje na teh istih poligonih še nadgrajujejo. Ta osvojena znanja so neprecenljiva, ko se vključijo v cestni promet ali se odločijo za vožnjo po terenu z gorskim kolesom. Program, ki je natančneje opisan v nadaljevanju največ poudarka daje predvsem razvoju osnovnih tehnik in spretnosti na kolesu.

POMNITE: Izvedba programa Gremo v KoloPark je za ljubljanske osnovne šole brezplačne oz. ga financira Mestna občina Ljubljana. Za več informacij in prijave pokličite 041 341 232 ali pošljite elektronsko sporočilo na miha@kd-rajd.si.

PROGRAM GREMO V KOLOPARK
Tehnika je tisti element kolesarjenja, ki nam v najširšem pomenu besede omogoča, da se s kolesom varno peljemo. Z boljšo tehniko lahko vozimo hitreje in varneje, naj bo to po cesti ali terenu. Tehnika je povezana z razvitostjo predvsem treh gibalnih sposobnosti in sicer koordinacije, agilnosti in ravnotežja.
KoloParki so več kot primerni za razvoj zgoraj omenjenih gibalnih sposobnosti. Pozitivna lastnost teh poligonov je tudi ta, da so primerni za vse starostne kategorije in vsakomur – tako začetniku, kot že izkušenemu kolesarju – predstavljajo odličen trening in zabavo. Poligon je postavljen krožno na manjši površini, na njej pa je zaporedje grbin in nagnjenih zavojev (band) kateri nam vsiljujejo svoj ritem. Cilj je, da progo prevozimo samo s »pumpanjem« brez dodatnega poganjanja (to je na progi skoraj nemogoče) in iz kroga v krog pridobivamo na hitrosti. Na takšnem poligonu izboljšamo koordinacijo gibanja na kolesu, pridobimo na kondiciji in se hkrati zabavamo. Glavni cilj program je torej izboljšati kolesarsko znanje učencev in s tem povečati njihovo varnost na terenu in v cestnem prometu. Program je najbolj primeren za učence in učenke od 3. do 9. razreda

ORGANIZACIJA
Mesto izvedbe:
KoloPark Nove Fužine. Možnost dostopa z mestnim avtobusom št. 20.

Čas trajanja:
Trajanje programa je dve uri z vmesnim časom za malico (malica 20 min je v domeni šole).
Začetek programa predlagamo ob 10.00. Čas trajanja programa se lahko na željo šole tudi podaljša ali skrajša.

Število udeležencev:
Največje število učencev je 32, plus spremljevalci.

Oprema:
Zaželeno je da imajo učenci svoje kolo (najbolj primerna so BMX ali gorska kolesa), to mora biti tehnično brezhibno (delujoče zavore) in čelado. Priporočamo, da se tako učenci kot spremljevalci programa udeležijo v športni opremi. KD Rajd lahko zagotovi do 8 koles, primernih za vožnjo po KoloParku.

VSEBINA PROGRAMA IN IZVEDBA:
Po uvodnem zboru in razlagi navodil, se učenci razdelijo v štiri skupine. V prvi uri spoznajo in osvojijo vse osnovne elemente tehnike, ki so potrebni za varno kolesarjenje v KoloParku. V drugi uri skupine svoje znanje nadgrajujejo na poligonu in hkrati spoznavajo pravilno uporabo KoloParka ter pravila, ki veljajo na poligonu.

Skupina 1:
Osnovni položaj na kolesu – pravilen položaj na kolesu izredno pomemben za dobro obvladovanje kolesa in razvoj vseh nadaljnjih tehnik.

Skupina 2:
Pravilno zaustavljanje/zaviranje – znanje pravilnega in efektivnega zaustavljanja je ključnega pomena za obvladovanje kolesa in varno kolesarjenje.

Skupina 3:
Pravilno sestopanje – cilj je naučiti pravilno sestopanje s kolesa, osnovno sestopanje in sestopanje v sili lahko velikokrat prepreči hujše padce.

Skupina 4:
Zavijanje – učence želimo naučiti pravilne tehnike zavijanja tako na ravni podlagi kot v nagnjenih zavojih (bandah).

Pred zaključkom dneva izvedemo še zabavno tekmovanje, kjer vsaka skupina poskuša izpeljati celoten krog po poligonu brez poganjanja. Skupina, ki ima na koncu največ celih krogov ali največjo prevoženo razdaljo brez poganjanja zmaga.

Zavarovalnica Triglav, d.d.