BMX Race Ljubljana z rekordno udeležbo

Peto izvedbo dirke BMX Race Ljubljana je obiskalo rekordnih 173 tekmovalk in tekmovalcev iz sedmih evropskih držav, najbolj prestižne zmage vikenda pa so šle v roke Danke Malene Kejlstrup in Italijana Marttija Sciortinija. Slovenski tekmovalci so na dveh dirkah slavili enajstkrat.

Vrhunec dvodnevnega dirkaškega programa v BMX Parku Ljubljana so bile seveda nedeljske dirke kategorije Championship/C1 na katerih so se pomerili tekmovalci in tekmovalke, ki redno dirkajo na največjih dirkah in pogledujejo proti olimpijskim igram v Parizu. Med njimi je zagotovo uspešna danska tekmovalka Malene Kejlstrup, ki se že lahko pohvali z naslovom evropske in svetovne prvakinje v kategoriji do 23 let in je s tem bržkone prva zvezdnica tokratne izvedbe dirke BMX Race Ljubljana. Malene je nepričakovano nastopila že v soboto in osvojila tretje mesto v moški konkurenci 15- in 16-letnikov (v združenih konkurencah gredo dekleta v nižjo starostno kategorijo), z vrstnicami pa se je pomerila v nedeljo in zmagala v vseh motih.

Moško člansko dirko je dobil Italijan Martti Sciortino (BMX Ciclistica Olgiatese A.S.D.), ki je zmagal v dveh motih in bil enkrat četrti. Šestkratni prvak Italije je imel najmočnejšo konkurenco v Dancu Jakobu Sardagu, zmagovalcu drugega mota, ter rojaku Marcu Radaelliju (Team BMX Garlate). Jakob in Marco sta bila na koncu poravnana v točkah, Jakob se je uvrstil na drugo mesto zaradi omenjene zmage v enem izmed treh motov.

Slovenski kolesarji so stopnico bližje razredu Championship, več kot odlično pa dirkajo v pokalu BMX Alpe-Adria, kjer so dosegli celo vrsto odličnih rezultatov.

Na sobotni dirki so zmagali Val Lampič (Bikehanic – Lumar, 15-16 let), Mak Breznik Falk (Bikehanic – Lumar, 13-14 let), Maj Nanut (Rajd Ljubljana, 11-12 let), Rok Bajc (KK Črn trn, cruiser do 29 let), Domen Vašl (Rajd Ljubljana, sport 10-12) in Dian Vašl (Rajd Ljubljana, sport 7-9). V nedeljo sta ponovno slavila Mak Breznik Falk in Rok Bajc, poleg njiju pa so zmagali še Gaj Gorza (Kolesarski Klub TBP LENART, moški 17+), Tine Gostenčnik (BSX Racing Team Maribor, 11-12 let), Gal Malavašič Šurca (ŠKD Super Potencial, 8 let in mlajši). Konkurenca v mladinskih kategorijah regijskega pokala, ki združuje prizorišča v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in seveda ljubljansko in mariborsko dirko, je iz leta v leto močnejša in dobra odskočna deska za zahtevnejše evropske dirke, kjer se najboljši Slovenci prav tako borijo za mesta na zmagovalnem odru.

Organizatorji iz Kolesarskega društva Rajd so že izpolnili prijavnico za izvedbo dirke v 2024, do takrat pa čaka slovenske tekmovalce še zelo dolga sezona z vrhunci v dirkah evropskega pokala ter seveda evropskem in svetovnem prvenstvu.

Glavni pokrovitelj dirke je Mestna občina Ljubljana, partnerji dirke pa so še Zavarovalnica Triglav, Sinter, Unior, Factory Store, Bičikleto, Extreme Vital, Bikehanic, G-Shock, Lumar, Nutrispoint, Liquishot, medijski partner mtb.si in Kolesarska zveza Slovenije.

Video
Video vrhunci sobotne dirke: https://www.youtube.com/watch?v=Nt_c8ubckFQ
Posnetek celotne nedeljske dirke: https://bmxraceljubljana.si/

Rezultati

Foto: Grega Stopar

Zavarovalnica Triglav, d.d.