Na BMX Race Ljubljana tokrat Skandinavci pred Italijani

Preko 150 tekmovalk in tekmovalcev iz 10 držav, dva dni dirkanja in nastop vrhunskih BMX kolesarjev, ki krojijo evropski in tudi svetovni vrh – nekateri so celo pripotovali direktno iz Kolumbije, kjer sta bili zadnji letošnji dirki za svetovni pokal. Poslastica vikenda so bile seveda dirke razreda članov in mladincev na današnji dirki kategorije UCI C1, zmago pa sta slavila Danca Magnus Dyhre in Dorte Balle, med mladinci pa Finec Max Mäenpaä. Slovenski kolesarji so bili zmagoviti v mlajših starostnih kategorijah.

Na BMX Race Ljubljana imajo primat običajno tekmovalci iz Italije, tokrat pa so jim načrte prekrižali prav tako izvrstni Skandinavci. Danec Magnus Dyhre, letošnji skupni zmagovalec evropskega pokala v kategoriji do 23. let, je v finalu članske kategorije slavil pred lanskoletnim mladinskim svetovnim prvakom Marcom Radaellijem, na tretje mesto pa se je prav tako uvrstil Italijan in sicer Martti Sciortino. Pred finalom je vsak izmed njih osvojil enega izmed motov in to je bila že jasna napoved boja za zmago. Martti je sicer dirkal oba dneva in si v soboto tudi privozil zmago v kategoriji 17+.

Magnus je po dirki povedal: “Prišel sem direktno iz Kolumbije in zagotovo je to drugačna proga, kot sem jo vajen. Iz zelo hitre proge z velikimi objekti sem moral hitro preklopiti na način vožnje na manjši progi, ki pa je še vedno zelo zabavna in lepo predstavlja tradicionalno BMX progo. Prav tako mislim, da je dobro, če vozimo različne stvari. Dirka je bila dobra, konkurenca pa močna in za zmago sem moral pokazati vso svojo moč.”

Zmago za Dansko je osvojila tudi Dorte Balle, ki je bila hitrejša od sestre Rikke. Obe sta zaradi pomanjkanja konkurence dirkali skupaj z mladinci, tudi v tej kategoriji pa je šla zmaga na sever, Max Mäenpäa jo je privozil Finski. Slovenija nima predstavnika v teh najmočnejših kategorijah, sta pa v kategoriji 17+ zelo dobro dirkala Gaj Gorza (KK TBP Lenart) in Tilen Frank (BSX Racing Team Maribor). Gaj je bil sploh v soboto odličen, s prvim, drugim in tretjim mestom v motih, v finalu pa je padel in zasedel končno 8. mesto. Danes je bil 4., a z nekaj manj zagona: “Včeraj so z nami dirkali tudi tekmovalci kategorije Champion in sem bil zato še dodatno motiviran, imel pa sem smolo in sem padel v finalu. Tudi zato sem danes malce slabši, malo sem poškodovan in čutim bolečine v mišicah, sem se pa vendarle dobro odrezal. 4. mesto je lep rezultat, seveda pa si želim še več.”

Seveda si vsi želimo, da bi današnja generacija domačih mladih kolesarjev čez nekaj let krojila vrh v članskih kategorijah, kot to danes počnejo v mladinskih. Kar štirje izmed njih so slavili na sobotni in nedeljski dirki: Tim Rovtar (KK Črn trn, 15-16 let), Jošt Ložar (Bikehanic – 20 Chocolate, 11-12 let), Maj Nanut (Rajd Ljubljana, 9-10 let) in Aleksandar Gajić (Rajd Ljubljana, 8 in manj let). V kategoriji Cruiser je danes zmagal Peter Caf (BSX Racing Team Maribor), v soboto pa sta v kategoriji Sport slavila še Leonard Simić (BSX Racing Team Maribor, 7-9 let) in Gaber Kuhar (Rajd Ljubljana, 10-12 let). S tem so si nekateri izmed njih zagotovili tudi zmago v pokalu Alpe-Adria BMX, na razvrstitev v slovenskem pokalu pa bomo še počakali.

Ljubljanska dirka in organizatorji so znova pustili dober vtis in prepoznavnost te tradicionalne športne prireditve se s tem še povečuje, kar je najboljša popotnica za bodoče izvedbe in s tem tudi razvoj BMX scene. Ne pozabimo, skoraj zagotovo bo kakšen izmed današnjih nastopajočih čez dve leti oblekel reprezentančni dres v Parizu in pot do tja so si morda vsaj malo tlakovali tudi danes v Ljubljani. To pa je pot, po kateri si želijo tudi mladi iz Slovenije.

Glavni pokrovitelj dirke je Mestna občina Ljubljana, partnerji dirke pa so še Zavarovalnica Triglav, Unior, Sinter, Factory Store, Bičikleto, Extreme Vital, Nutrispoint, Liquishot, Bikehanic, medijski partner mtb.si in Kolesarska zveza Slovenije.

Povezave

Uradna stran dirke: www.bmxraceljubljana.si
Rezultati: https://www.kd-rajd.si/2022/10/08/bmx-race-ljubljana-rezultati-3/
Video vrhunci sobotne dirke: https://www.youtube.com/watch?v=taFZNwUNBJk
Posnetek nedeljske dirke: https://www.youtube.com/watch?v=Ug3OkLWTDKE

Foto: Grega Stopar

Zavarovalnica Triglav, d.d.