Tanja Žakelj v Švici še bolje kot na Češkem

Tanja Žakelj je v drugem delu sezone ujela pravi ritem in kaže vedno boljše rezultate. Tudi danes je v Švici zelo suvereno dirkala, po slabšem štartu je pridobila veliko mest in zasedla končno 16. mesto. Visoka uvrstitev je dobra popotnica za zadnje priprave pred dirko v Kanadi in olimpijskimi igrami.

Ekipa Unior Tools Team je soboto zaključila z izjemnim uspehom v spustu, tudi nedeljski olimpijski kros pa se je zaključil z novim zelo solidnim rezultatom. Tanja Žakelj še ni med najhitrejšimi, a njeni zadnji rezultati so vsekakor zelo vzpodbudni. Samo 16. mesto ni ni tako bistveno, važno je da Tanja dirka od štarta do cilja, da prehiteva in se bori vse do ciljne črte. Danes je bilo krogov sedem, uro in pol dolga dirka pa je potekala v izjemni vročini.

»Vesela sem, da napredujem iz dirke v dirko. Prejšnji teden na svetovnem prvenstvu sem že dobila tiste prave dirkaške občutke, ampak si nisem želela preveč obetati preveč od te dirke; vsaka dirka je dirka zase in treba je pokazati kar je v nogah,« je bila po dirki realna Tanja. Dirkala je dobro, a sama priznava, da je bil štart slab in da je tam izgubila veliko nepotrebnih mest. »Nisem zadela pedala, preprosto se nisem znašla, nisem bila zraven.« Od tam dalje se je znašla veliko bolje in znova je pridobila veliko mest.

Tanja je največ pridobila v prvem krogu, a nato je prišla do zelo kvalitetnih tekmovalk, okoli nje so bile tudi zmagovalke dirk za svetovni pokal in olimpijske zmagovalke, zato se je takrat borba šele razvnela in za vsako višje mesto je bilo treba vložiti zelo veliko. »Zelo dobro sem imela naštudirano progo. Počutila sem se dobro, predvsem v drugem delu dirke. Končni rezultat je še boljši kot pretekli vikend in jaz upam, da bom šla s takšnim napredkom naprej,« je je dejala slovenska državna prvakinja.

Za Tanjo sta dva zaporedna uspešna vikenda, zdaj pa sledi premor do naslednje dirke svetovnega pokala, ki bo v prvem tednu avgusta v Kanadi. Tanja ve kaj mora storiti do takrat: »Vsekakor bo treba zdaj ta čas izkoristiti, tako da bom čim bolj napredovala naprej. Zdaj sem na pravi poti. Časa ni preveč, pa tudi ne premalo, treba ga bo izkoristiti v pravo smer in se pripraviti na dirke, ki me še čakajo. Dva svetovna pokala sta še pred menoj, vmes pa še olimpijske igre. Glede na slabši prvi del sezone moram iztržiti iz tega dela in sem tudi pripravljena vložiti maksimum v to.«

Kratek pogled na rezultate današnje dirke kaže, da si je Tanja zaslužila 16. mesto, saj je z izjemo prvega kroga stalno vozila zelo hitro, del tretjega kroga je bila celo osma najhitrejša, znova pa je izboljševala svoje rezultate proti koncu dirke.

Največ je danes pokazala Švedinja Jenny Rissveds, ki si je privozila prvo člansko zmago v svetovnem pokalu.

Zavarovalnica Triglav, d.d.