Štartna vrata so dvignjena, začenja se BMX Race Ljubljana 2023

Na dirki BMX Race Ljubljana bo dirkalo preko 160 tekmovalk in tekmovalcev iz sedmih evropskih držav, največ v otroških in mladinskih kategorijah, največjo kvaliteto pa bomo seveda spremljali v članski konkurenci. Italijani več kot očitno želijo prevzeti zmagovanje v BMX Parku Ljubljana nazaj v svoje roke, vendar pa so mogoča tudi presenečenja, za razliko od preteklih let je podaljšana tudi proga.

Dirka BMX Race Ljubljana odpira sezono v pokalu BMX Alpe-Adria in tudi domačem pokalu, zato je navdušenje nad tekmovalci iz Slovenije in sosednjih držav temu primerno visoko, po zaslugi nedeljske dirke s kategorijo UCI C1 pa prihajajo v Ljubljano tudi opazni tekmovalci z največjih tekmovanj. V prvi vrsti so to seveda Italijani s kar nekaj člani reprezentance, kar je lepo priznanje za organizatorje tekmovanja, saj so naši zahodni sosedi med najmočnejšimi v svetu discipline BMX Race.


Nekdanji mladinski svetovni prvak Marco Radaelli je bil lani v Ljubljani drugi in zagotovo cilja na zmago. Lani tretji Martti Sciortino, tudi že italijanski državni prvak v BMX-u in pump tracku, ima seveda enake ambicije. Michele Tomizioli je bil v najboljši sezoni med prvimi tremi v Italiji, prav tako prihaja z apetiti bo izboljšanju svoje uvrstitve od lani. Izmed četice italijanskih reprezentantov pa velja izpostaviti še ime Albert Groppo, ki mu mnogi napovedujejo še zelo bleščečo kariero, pred nekaj tedni pa je bil tretji na dirki evropskega pokala v Veroni (med mladinci). Po robu se jim lahko postavijo tekmovalci Slovaške in Danske, a vsaj v članski kategoriji je Italija veliki favorit.


Povsem drugače je v vseh ostalih kategorijah, saj slovenski tekmovalci uspešno nastopajo v evropskem pokalu, kjer je konkurenca še veliko močnejša. Klubi Rajd Ljubljana, BSX Racing Team Maribor in KK Črn Trn iz Ajdovščine so številčno najbolj zastopani, favorite pa gre iskati med rednimi obiskovalci že omenjenega evropskega pokala. Za končni uspeh se bo treba v prvem delu tekmovanja, t. i. motih, stalno voziti v ospredju, v finalnih dirkah na izločanje pa pokazati vse znanje in hitrost.

Ogrevanje za BMX Race Ljubljana se bo zgodilo na KoloParku Aleja v Šiški, kjer bo na sporedu prva v seriji prireditev KoloPark Pokal; ta je namenjen predvsem mladim in spoznavanju s tekmovalnim kolesarstvom, ambasadorja pokala pa sta letos Jaka Remec in Boris Režabek.

Glavni pokrovitelj dirke je Mestna občina Ljubljana, partnerji dirke pa so še Zavarovalnica Triglav, Sinter, Unior, Factory Store, Bičikleto, Extreme Vital, Bikehanic, G-Shock, Lumar, Nutrispoint, Liquishot, medijski partner mtb.si in Kolesarska zveza Slovenije.

Lokacija
BMX Park Ljubljana, Stolpniška 1 (ob Linhartovi cesti), Ljubljana

Program tekmovanja
21. 4. ob 16.00 KoloPark Pokal (KoloPark Aleja Šiška)
22. 4. ob 15.30 Dirka 1 – Alpe-Adria BMX/BMX pokal Slovenije
23. 4. ob 12.00 Dirka 2 – UCI C1 & Alpe-Adria BMX/BMX pokal Slovenije (spletni prenos)

Video
Tuji tekmovalci o dirki in prizorišču v Ljubljani: https://www.youtube.com/watch?v=taFZNwUNBJk

Povezave
Uradna stran dirke: www.bmxraceljubljana.si
Dogodek BMX Race Ljubljana na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1257013038225670
Video vrhunci sobotne dirke 2022: https://www.youtube.com/watch?v=taFZNwUNBJk

Zavarovalnica Triglav, d.d.