Rajd z najmočnejšim dirkaškim programom do sedaj

Tri tekmovalne ekipe s 70 tekmovalci in več kot 120 dirkami v 23 državah. To so le najbolj osnovne letošnje statistike tekmovalnih ekip Kolesarskega društva Rajd, ki se je s svojimi tekmovalkami in tekmovalci predstavil v Ljubljani.

Unior-Sinter Factory Racing, Bikehanic – Lumar in Rajd Ljubljana so na sceni in tudi širše znana imena, ekipe pa seveda predstavljajo le najbolj izpostavljen del delovanja ljubljanskega društva. Rajd je aktiven tudi na področju vzgoje mladih kolesarjev, prireditev, gradnje in vzdrževanja infrastrukture ter rekreacije, a v koreninah in krvi se je vedno pretakala dirkaška strast. Z dirkanjem se je vse skupaj začelo in z dirkanjem je postala Rajdova zgodba globalna.

Jure Žabjek

Rajd še nikoli prej ni imel tako močnega tekmovalnega programa, pa čeprav bo društvo letos praznovalo polnoletnost, s profesionalno gorskokolesarsko ekipo pod okriljem Uniorja (in partnerjev) pa nastopa že od leta 2010. V sezoni 2023 je Unior-Sinter Factory Racing znova prava mednarodna ekipa z izredno močno zasedbo v spustu, saj so se Juretu Žabjeku pridružili Leona Pierrini, Ben Zwar in Stan Nisbet. V prostem slogu barve ekipe še naprej branita Jaka Remec in Boris Režabek.

Max Žvegla in Enej Podlipnik

Ekipa Bikehanic – Lumar ima oznako razvojne ekipe in je za marsikaterega tekmovalca velika stopnica do najvišjega nivoja dirkanja. BMX ekipo tvorijo Nejc Heric, Val Trinle Lampič, Mak Breznik Falk in Jošt Ložar, gorskokolesarsko sekcijo pa Enej Podlipnik, Max Žvegla in Izak Štrubelj.

Hana Kranjec Žagar in Eva Terpin

Rajd Ljubljana je prvo tekmovalno okolje za vse Rajdovce z dirkaškimi ambicijami, barve te ekipe pa branijo tekmovalci v spustu, enduru, BMX-u in olimpijskem krosu. Prav slednjo disciplino smo izpostavili na predstavitvi ekip, ki je potekala v Mestnem muzeju Ljubljana, saj so Maruša Tereza Šerkezi, Hana Kranjec Žagar in Eva Terpin že močno vpete v mednarodno dirkaško sceno in tvorijo močno ekipo v olimpijski disciplini gorskega kolesarstva.

Izredno širok tekmovalni program zajema več kot 120 prireditev po celotnem svetu, za tekmovalkami in tekmovalci pa so tudi že prvi veliki uspehi na mednarodni sceni. Še več jih bo zagotovo sledilo, saj so ekipe sestavljene iz izrednih posameznikov pred katerimi je še veličastna prihodnost, s tem pa bo del svojega poslanstva izpolnil in izpolnjeval tudi Rajd.

Ob tej priložnosti gre velika zahvala tudi vsem sponzorjem, partnerjem in podpornikom, ki omogočajo izvedbo vseh programov, posebne zahvala pa gre Mestni občini Ljubljana, ki podpira šport in je zagotovo tudi (gorsko)kolesarska prestolnica!

Foto: Anže Furlan

Zavarovalnica Triglav, d.d.