BMX Race Ljubljana: Italijanska BMX prevlada v slovenski prestolnici

Dvodnevno tekmovanje BMX Race Ljubljana 2018 je zaključeno, po pričakovanjih pa so v najmočnejši kategoriji 17 let in več let smetano pobrali Italijanski tekmovalci. Domačini se lahko veselimo izrednega podmladka in vrhunske organizacije, po zaslugi katere je dirka naredila velik preskok na sceni.

 

Statistični podatki so zelo vzpodbudni in presegajo prvotne napovedi – na dirki BMX Race Ljubljana je skupaj nastopilo 71 tekmovalk in tekmovalec iz petih držav: Avstrije, Češke, Italije, Nizozemske in seveda Slovenije. Sobotno dirko v najmočnejši in najhitrejši skupini 17+ je dobil Nicolo Bonini, današnjo pa njegov rojak Mattia Furlan. Na obeh dirkah je bil najboljši slovenski tekmovalec Mariborčan Tilen Frank, ki se je včeraj s tretjem mestom povzpel tudi na oder za zmagovalce. »Dirka je bila težka. Všeč mi je, da je prišlo toliko tekmovalcev iz Italije, še posebej zato, ker je dirka organizirana na visokem nivoju in ima velik tudi nagradni sklad. S tem smo dobili tudi dirkanje na visokem nivoju. Konkurenca je bila res težka, v finalu je bilo šest Italijanov, med njimi so trije ali štirje reprezentanti, kar pove veliko,« je povedal Frank, ki je imel za to dirko povsem enostavno taktiko – hiter štart in čim boljši položaj v prvem zavoju.

 

Močno konkurenco je v svoji izjavi po dirki omenil tudi današnji zmagovalec Mattia Furlan, ki se je v prestolnico vrnil po lanskem dvojnem zmagoslavju: »V primerjavi z lansko dirko so bili na štartu zagotovo močnejši tekmovalci, med njimi nekaj res hitrih fantov iz Italije. Sam sem sicer ravno končal okrevanje po poškodbi in sem bil v štartnih vratih še nekoliko nervozen in sem se želel osredotočiti le na svojo dirko in ne razmišljati o ostalih. Sicer pa mi je res všeč v Ljubljani. Že lani sem užival in tudi zato sem se vrnil. Mesto je super, včeraj smo šli v center na pivo in dobro večerjo, res nam je bilo všeč.«

 

V najmočnejši konkurenci je nastopil tudi novopečeni očka Filip Flisar, ki pa je imel letos le malo dirk na kolesu in je bil zato le stežka kos močnim kolesarjem v njegovi skupini.

 

Poleg Tilna Franka, ki je osvojil tretje in peto mesto, so bili domači tekmovalci tako najbolj uspešni v vseh otroških in mladinskih kategorijah, kjer so dosegli kar lepo število uvrstitev na oder za zmagovalce. Izpostaviti velja Ljubljančana Jošta Ložarja, člana domačega kluba Rajd, ki v dveh dneh tekmecem v kategoriji osemletnikov ni prepustil ene same vožnje in več kot suvereno zmaga. In v čem je skrivnost upeha? Jošt pravi: »Verjetno imam več kondicije kot ostali, in lahko zato zdržim veliko zaporednih hitrih krogov.«

Jošt je član Kolesarskega društva Rajd, ki skrbi za BMX Park Ljubljana, prav tako pa vodi panožno kolesarsko šolo v kateri se lahko vsi mladi učijo kolesarskih veščin, disciplina BMX pa je kot nalašč za vse.

 

Mednarodna dirka BMX Race Ljubljana 2018 je s tem zaključena, tekmovalci pa prestolnico znova zapuščajo z dobrimi vtisi in obljubami, da se v sezoni 2019 zagotovo vrnejo.

 

Rezultati & foto galerije

Dirka 1 / sobota >>

Dirka 2 / nedelja >>

 

Avtorja fotografij: Klemen Humar & Grega Stopar

Zavarovalnica Triglav, d.d.