Rajdovci v Val di Sole – uspeh v 4krosu in spustu

Na ravnokar končanem svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu – v disciplinah spust in 4kros – so za barve slovenske ekipe nastopali tudi štirje Rajdovi tekmovalci: Jure Žabjek, Rudi Pintar, Kevin Berginc in Filip Flisar. Vsi so pokazali izredno veliko, Jure in Filip pa se lahko pohvalita tudi z vrhunsko uvrstitvijo.

Prvenstvo v Val di Sole si bomo še kako zapomnili, saj je Mitja Ergaver zasluženo osvojil naslov svetovnega prvaka v 4krosu in s tem ime Slovenije znova povezal s tem krajem. Prav na tem prizorišču je v preteklosti slavila tudi Tanja Žakelj – z zmago v svetovnem pokalu in osvojitvijo mladinske mavričaste majice. A skočimo v sedanjost in na nastope naše četverice. V 4krosu sta nastopila Filip Flisar in Kevin Berginc, v spustu pa Jure Žabjek in mladinec Rudi Pintar.

4kros
Flisar in Berginc sta v Italijo odpotovala s čisto novim srebrom in bronom z državnega prvenstva v 4krosu, a konkurenca je bila v Val di Sole krepko močnejša. Skozi kvalifikacije je šlo brez zapletov, Filip je bil celo najhitrejši Slovenec – postavil je 15. čas dneva. V bojih na izločanje je dober čas pomenil le boljši štartni položaj, po padcu štartnih vrat pa se je bilo treba boriti na nož. V osmini finala je prvi nastopil Filip in se z gladko vožnjo dokaj enostavno prebil v četrtfinale. Kevin je imel medtem mogoče malce težjo skupino in napredovanje je splavalo po vodi, a se je boril vse do konca in si zaslužil tretje mesto v skupini. Filip je svoj nastop zaključil v naslednjem krogu, v še eni izredno močni skupini, a tudi on se ni predal in s tretjim mestom v skupini osvojil vrhunsko 10. mesto.
Posnetek dirke (YouTube)

Spust
Rudi Pintar se je prvič v karieri spoznal s tako brutalno progo, kot je proga Black Snake v Val di Sole. Napadel jo je pogumno, a v finalni vožnji je žal izgubil oprijem in 64. mesto je bilo najvišje, kar je lahko dosegel. V članski konkurenci je bil v središču pozornosti Jure Žabjek, ki si je z dobrimi uvrstitvami v zadnjem letu zaslužil številko 15 in je vozil v najbolj napetem delu dirke. Njegova vožnja ne rabi komentarja, ta rodeo si poglejte sami na spodnji povezavi. Jure je bil na koncu 30., s čimer je za dve mesti izboljšal svojo lansko uvrstitev s prvenstva v Andori in na izredno lep način zaključil sezono velikih dirk.
Posnetek Juretove vožnje (Red Bull TV)

Izjave
Filip Flisar, 4kros – 10. mesto: “Že sinočnje kvalifikacije so šle super, tudi danes sem v osmini finala začel odlično. Vozil sem lepo in povsem brez problemov prišel v četrtfinale. Tam sem imel težko skupino, na štartu pa se je izcimilo tako, da sem bil čisto na desni strani. Noben se ni prav pretirano zaletaval in sem sledil kolikor sem pač lahko. Na koncu sem imel dovolj hitrosti, da bi lahko prehiteval, a je bil tekmovalec pred menoj točno na moji liniji in nisem mogel prav veliko narediti. Rezultat je super, ni kaj. Sploh glede na to kar se je zgodilo na koncu … Kaj se sploh dogaja, je vprašanje.”

Kevin Berginc, 4kros – 22. mesto: “Kvalifikacije sem odpeljal malo rezervirano, a dovolj hitro za finale. Danes sem napadal iz najslabše štartne pozicije, zmanjkalo je malo sreče … vemo da je 4kros pač nepredvidljiva disciplina. Sicer pa sem zadovoljen z dirko, še posebej ker je zmagal Ergaver. Danes bo nora noč.”

Rudi Pintar, spust – 64. mesto v članski konkurenci: “Proga je brutalna. Ko voziš po njej se ti zdi, da sploh ne znaš vozit kolesa. Premetava te levo in desno. Ko enkrat izgubiš hitrost jo ne moreš dobiti več nazaj, preveč je lukenj, korenin, skal … Finalna vožnja je bila kar v redu v zgornjem delu. Zadnja polovico pa mi je v rokah zmanjkovalo moči in nisem mogel več iti na 100 %, enostavno je težko držati krmilo. Na enem izmed ovinku nisem zadel optimalne linije, s prednjim delom kolesa sem zapeljal v velik kup prahu in izgubil ves oprijem. Hitro sem se pobral, popravil zavorno ročko in šel kar se da hitro do cilja.
Prvič sem na svetovnem prvenstvu, vzdušje je super. Če bi imel doma takšno progo za trenirat bi bilo super, mogoče pa jo skopljemo na našem hribu …”

Jure Žabjek, spust – 30. mesto v članski konkurenci: “Proga je bila vse dni prvenstva zelo zahtevna. Spodnji del sem poznal že od prej, zgornji del pa je nov in sem ga moral še dobro preučiti. Ni pomagalo, da smo zaradi veliko prahu vsi vozili praktično isto linijo, na njej pa so se delale velike luknje in proga je tako predstavljala še večji izziv. Voženj v času treninga sem naredil manj kot ponavadi, moči sem hranil za finale. Na uradnem merjenju časa v soboto sem videl kako zelo težka je zares ta proga, če jo je treba odpeljati v celoti in stalno z najvišjo možno hitrostjo. Nekateri tekmovalci so tudi veliko eksperimentirali z izbiro plaščev, jaz pa sem bil s plašči za suhe razmere zelo zadovoljen in sem stalno vozil z njimi.
V finalni vožnji sem se zagnal kolikor je bilo potrebno, v spodnjem delu pa sem že čutil roke in tudi naredil dve napaki, ki sta me stali kar nekaj časa. Kljub temu sem izboljšal svojo lansko uvrstitev s svetovnega prvenstva in sem zelo zadovoljen. Omeniti moram še vzdušje na progi, ki je bilo res noro, še posebej v spodnjem delu, kjer je bilo ogromno gledalcev. Na vrhu pa je bilo zame vse precej drugače kot sicer, saj nas je bilo na vrhu hriba le še peščica, in tudi štartni intervali so bili dolgi.
Za menoj je težka sezona, s stalnimi dobrimi rezultati v svetovnem pokalu in na obeh prvenstvih, zdaj pa me čaka le še dirka za evropski pokal v Avstriji ter zaključna dirka domačega
pokala.”

Avtorji fotografij so Klemen Humar, Keith Valentine in Grega Stopar

Zavarovalnica Triglav, d.d.