BMX dirkanje se je vrnilo v Ljubljano

In zdaj bo tu tudi ostalo! Na novi, pozimi dokončani BMX progi je po dolgih letih znova potekalo državno prvenstvo v disciplini BMX Race, ki je seveda pomembno z vidika rezultatov, še bolj pa z vidika razvoja te discipline v osrednji Sloveniji.

BMX Park Ljubljana je uradno ime nove proge ob Linhartovi cesti, s tem pa je ob Mariboru nastal še drugi velik tovrstni center ter nova lokacija za vzgojo mladih kolesarjev vseh disciplin. Drugi »boom« BMX-a se namreč ni zgodil samo zaradi uvrstitvijo na redni program olimpijskih iger, ampak tudi zaradi zavedanja, da je to odlična veja kolesarstva za vse mlade kolesarje, ki nato ostanejo v BMX dirkanju ali pa se usmerijo v gorsko ali cestno kolesarjenje.

Državno prvenstvo v organizaciji ljubljanskega društva Rajd je bilo prva prava preizkušnja za progo, ki je šele pozimi dobila asfaltno štartno ravnino in zavoje. A vložek je poplačan, saj so bili tekmovalci zelo zadovoljni in glas o dobrem poligonu se bo širil naprej. Hkrati je bilo tudi očitno, da je BMX tekmovalcev malo, v mlade pa vlaga le nekaj klubov. A v preteklosti je bilo že drugače in trend se zagotovo obrača navzgor. Najprestižnejša zmaga je šla kljub mladi moči v roke enega najbolj izkušenih tekmovalcev, kar jih je Slovenija kdaj imela. Tilen Frank, tudi vodja mariborske proge in ekipe BSX Racing Team je zmagal v kategoriji »open« ter osvojil tudi naslov prvaka: »Zmage sem zares zelo vesel. Potihem sem si to želel, vem pa da je konkurenca mladih tekmovalcev vedno boljša, so hitri in veliko trenirajo. Zadovoljen sem tudi z dirko in z rezultati naših članov.«

Na tretjem mestu na državnem prvenstvu se mu je pridružil Kevin Berginc, član ekipe Unior Tools Team: »Dobra dirka, rezultat je po pričakovanju. Zelo sem zadovoljen, da je moj klub tako dobro uredil progo, na kateri lahko kvalitetno treniramo in dirkamo. Naslednje leto se bom vsekakor boril za naslov državnega prvaka.«

Prav neverjetno borbenost in tehniko so pokazali vsi mladi kolesarji, ki se niso prav nič ustrašili proge in velikih skokov, kar daje veliko upanja za to disciplino v naših koncih. Tudi oči ekipa Rajda so usmerjene v prihodnost, saj je to jasno šele začetek oživljene proge, v načrtih pa niso samo nove dirke za pokal Slovenije in pokal Alpe-Adria, ampak morda tudi večje prireditve, predvsem pa kampi, delavnice ter šola za mlade.

BMX Race Ljubljana 23.7.2016 REZULTATI SL
BMX Race Ljubljana 23.7.2016 MOTOS FINALS SL
BMX Race Ljubljana 23.7.2016 MOTOS SL

Obrazložitev glede U15

Vse foto Anže Furlan/PSGT Productions

Zavarovalnica Triglav, d.d.