Največji uspeh Uniorjeve ekipe v spustu – deveto mesto v svetovnem pokalu!

Prvi odločilni dan na dirki svetovnega pokala v švicarskem alpskem centru Lenzerheide je prinesel najboljšo uvrstitev ekipe Unior Tools Team v svetovnem pokalu v spustu. Ruaridh Cunningham je bil deveti, ekipni uspeh pa je dopolnil Jure Žabjek z 31. mestom.

Uniorjeva ekipa že pozna sladkost zmage v svetovnem pokalu, a to je bilo v disciplini olimpijski kros ter zasluga Tanje Žakelj. Danes je sledil največji uspeh v spustu (do sedaj!) – deveto mesto Škota Ruaridha Cunninghama. Za bivšega mladinskega svetovnega prvaka je to tudi osebni najboljši rezultat in izboljšanje osebnega rekorda za eno mesto. Po sinočnjih kvalifikacijah je kazalo veliko slabše, danes pa je pokazal res izjemno vožnjo, po prihodu v cilj pa je bil tudi zelo dolgo v položaju vodilnega. “Zamočil sem v prvem ovinku, nato pa sem si rekel: ‘Ne ponovi kvalifikacij. Samo spusti,” je po dirki povedal Ruaridh in dodal: “Poganjal sem na vso moč, čez prve skale odpeljal zares odlično, nato pa samo še napadal. Niti blizu popolnosti ni bilo, toda glavno je, da sem spustil zavore in bil hiter. Res sem zadovoljen s tem rezultatom, pripravljal se je dolgo časa in danes sem samemu sebi dokazal, da zmorem!”

Ekipni uspeh je z odličnim 31. mestom dopolnil Jure Žabjek, ta čas naš najboljši tekmovalec v spustu. Vozil je povsem suvereno in dosegel svojo drugo zaporedno uvrstitev okoli trideseterice (v Leogangu je bil 29.) ter se utrdil tik za najboljšimi.

Jure je po dirki povedal: “Zjutraj sem bil zagotovo malce v dvomih, saj je ponoči deževalo in sem misli, da so se pogoji spremenili. Že na prvemu treningu pa sem videl, da je vse podobno kot včeraj. Prvi gozdni odsek je bil malo moker, a se je do finala že vse posušilo. Vsekakor sem vedel kako hitro grem lahko, tako kot na treningih mi je šlo vse v redu tudi v finalu. V zadnjih zavojih sem delal manjše napake, ampak sem zelo zadovoljen z vožnjo. Prav tako zelo zadovoljen, da se konstantno uvrščam okoli tridesetega mesta.”

Oba tekmovalca sta odlično opravila s svojo vožnjo, nato pa v ciljni areni čakala na najhitrejše, ki so bili še na progi. Jure pojasni kaj se dogaja v tistih trenutkih in kakšne načrte ima za bližnjo prihodnost: “Zagotovo pričakuješ, da boš kakšno mesto še dobil, a hitrejši tekmovalci so že zelo hitrejši in težko je pridobiti karkoli, bolj ali manj sem vedel kje bom končal. Zdaj bom malo odklopil, nato pa se bom pripravil za Kanado in še tam nadaljeval tako kot na zadnjih dveh dirkah.”

Reece Wilson je bil tretji tekmovalec ekipe Unior Tools Team na dirki v spustu v Švici, a je svoj nastop zaključil že v četrtek na prvem treningu. Padel je na najhitrejšem delu proge, v bolnici v Churu pa so le še potrdili prvo diagnozo – počena rebra in pretres možganov. Že je v družbi sotekmovalcev in že razmišlja o povratku na dirke.

Danny Hart je slavil po izjemnem spodnjem delu, za Angleža, ki je že osvojil naslov svetovnega prvaka, pa je to prva zmaga v svetovnem pokalu. Pri dekletih ostaja Rachel Atherton nepremagljiva.

Zavarovalnica Triglav, d.d.