WC Cairns: Tanja Žakelj ni krojila svoje usode

Skromno 29. mesto je daleč od ciljev in pričakovanj, a žal je to vse, kar je Tanja Žakelj iztržila na prvi letošnji dirki svetovnega pokala. Po dobrem začetku je šlo v drugi polovici dirke vse narobe – dva defekta, sneta veriga, izguba ritma in za konec še lažji padec. Držimo pesti, da je s tem izkoristila »bonus« za letošnjo sezono.

 

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) se je na prvo dirko sezone dolgo pripravljala, predvsem je več kot očitno izboljšala svoj štart, prvič pa je na svetovnem pokalu dirkala s polnovzmetenim kolesom. A seveda je treba za dober rezultat najprej priti do cilja in danes v Cairnsu je bila ta pot trnova. Po vodilnem mestu na štartnem krogu je v prvi celoten krog vstopila tik za deseterico, s svojega položaja pa je bila sposobna priti višje. Prvi defekt se je zgodil na hitrem spustu, polnem ostrega kamenja, a ker je bila tehnična cona blizu in sta mehanika Rok in Urban hitro opravila zamenjavo niti ni izgubila preveč časa in mest. Do konca je imela še polovico dirke.

Nato pa se ji je snela veriga in morala se je ustaviti in jo namestiti. Tu je izgubila pravi ritem in stik s tekmicami ter močno nazadovala, v zadnjem izmed šestih krogov pa je dobila še en defekt ter za konec še padla. S praskami in nizko moralo je ciljno črto prečkala kot 29. Vendar vse le ni katastrofalno in iz današnjega dneva smo se veliko naučili, prav tako pa smo dobili potrditev dobre forme in določenih sprememb v načinu treninga.

Tanja Žakelj po dirki: »Dirka je bila razgibana, pestra in z veliko težavami. Seveda sem razočarana z rezultatom, pa že samo razpletanje je težko za sprejeti. Motivirana sem bila dobro in v štartnem krogu sem tudi povedala. Vedela sem, da se ne smem zaplesti in v gozd in ‘singlo’ sem vstopila tako kot smo se zmenili. Dirka se je tam zares začela. Počutila sem se solidno, ne še prav vrhunsko, in pripravljena sem se bila boriti za visoko mesto. Zaradi prvega defekta še nisem toliko izgubila, hitro sem prišla nazaj v ritem, nato pa se mi je snela veriga in od tam naprej nisem našla več svojega pravega ritma.«

Ob tem ne smemo pozabiti na veliko dobrih stvari, Tanja v naslednjih stavkih opisuje le najbolj pomembne: »Vem, da nisem prišla v Avstralijo po tak slab rezultat. Iz vsega skupaj moram potegniti nekaj dobrega. Predvsem mi je pomembno, da vem kaj delam in vem kako se ogreti pred samo dirko – štart je bil res dober. V tem pogledu sem se prepoznala do zadnje podrobnosti. Druga stvar je kolo, odločila sem se za polnovzmetenega Treka Top Fuel, ki je bil prava izbira za danes in bom z njim zagotovo dirkala še na marsikateri dirki. Tudi z ekipo smo dobro funkcionirali in lahko se samo zahvalim vsem članom.«

 

Zmaga pri dekletih je šla po zaslugi Annike Langvad na Dansko, moško dirko pa je dobil Švicar Nino Schurter. Svetovni pokal se nadaljuje maja z dirkama olimpijskega krosa v Nemčiji in Franciji.

Ekipa na spletu in družabnih omrežjih:

www.uniortoolsteam.com
Facebook
Twitter
Instagram

Zavarovalnica Triglav, d.d.