Ekipa Unior Tools Team na svetovnem pokalu v Lurdu

Odličen začetek sezone z novim mejnikom za Uniorjevo ekipo

Ruaridh Cunningham (Škotska) na 19., Žiga Pandur na 40. in Zarja Černilogar na 11. mestu. Vse v elitnih kategorijah spusta z gorskimi kolesi, vse v Francoskem Lurdu. Torej zares odličen začetek za ekipo Unior Tools Team. 

Vse do danes je bil dirkaški vikend v znamenju vremena, saj napovedi niso držale niti za pol ure naprej, pogled v nebo pa je vedno znova kazal drugačno sliko. Rezultat je bila razmočena in blatna proga, ki pa se je danes v soncu hitro sušila. Boljše razmere so izkoristili vsi trije finalisti ekipe Unior Tools Team. Prva je bila na progi Zarja Černilogar, ki je v ženski članski konkurenci ohranila 11. mesto z včerajšnjih kvalifikacij. Žiga Pandur je močno napredoval, z dobro vožnjo pa si pošteno zaslužil 40. mesto, ki je po visoki uvrstitvi na lanskem svetovnem prvenstvu tudi prvi pravi obliž na slabšo lansko sezono. Ruaridh Cunningham pa je kmalu zatem naredil še večji korak naprej in se zavihtel na izredno 19. mesto. To je hkrati tudi najvišja uvrstitev za ekipo Unior Tools Team v svetovnem pokalu v spustu doslej (v olimpijskem krosu so bili rezultati po zaslugi Tanje Žakelj že precej boljši).

Na dirki je nastopil tudi aktualni evropski prvak Jure Žabjek, ki pa se žal ni uvrstil v finale. Dirko je preko televizijskih zaslonov spremljal tudi peti spustaš v ekipi – Reece Wilson še vedno okreva po zimski operaciji kolena. Prvo dirko letošnjega svetovnega pokala sta dobila Rachel Atherton in Aaron Gwin.

Današnji junaki so po dirki povedali:

Ruaridh Cunningham, 19. mesto: »Celoten konec tedna sem se malce boril s progo, takoj po štartu pa sem vedel da lahko izberem linije, ki so v suhem mogoče, v mokrem pa zelo težko. Vozil sem hitro in natančno, večinoma točno po želenih linijah. Na nekaterih odsekih sem malce popustil, drugje vozil malce preveč agresivno. Toda ves čas sem imel nadzor nad kolesom in privozil sem si dober rezultat za začetek sezone. Skupno sem v dvajseterici, kar je odlično in od tukaj naprej lahko mirno delam proti cilju – uvrstitvam med prvih petnajst.«

Žiga Pandur, 40. mesto: »To sem rabil, dober rezultat za začetek sezone. S celotnim vikendom sem zato seveda zadovoljen. Vem da sem hiter, in vem na katerih elementih moram delati in jih izboljšati. Predvsem moram graditi na tem, da bom ob pravem času pokazal hitrost.

Na jutranjem treningu je bilo še zelo spolzko, dan sem začel z grdim padcem in to mi je kar malo načelo samozavest. Tudi druga vožnja na treningu ni bila preveč dobra. Na štartu finalne vožnje pa sem si rekel, da moram napasti in bo kar bo. Vozil sem agresivno, ampak še vedno z glavo. Proga se je danes tudi krepko posušila, in kjer je bilo mogoče sem šel do ‘dile,’ kje drugje pa z malce rezerve.«

Zarja Černilogar, 11. mesto: »Zadovoljna sem z uvrstitvijo, ne pa tudi z zaostankom za zmagovalko dirke. Do deseterice sta mi zmanjkali le dobri dve desetinki in vem za kar nekaj situacij, kjer sem jih izgubila. Vozila sem manj kontrolirano kot včeraj, zato je bilo tudi več majhnih napak, a brez njih na takšni progi ne gre. Na splošno sem s celotnim vikendom zadovoljna, za prvo dirko je bilo super.

Proga je zelo težka, hkrati pa je tudi vreme predstavljalo velik izziv. Kolo je bilo odlično pripravljeno za vse te izzive, in je odlično sodelovalo vse do konca.«

Svetovni pokal se nadaljuje 23. in 24. aprila v Avstraliji.

Zavarovalnica Triglav, d.d.