Rajdovci na Soča Outdoor Festivalu

Minuli vikend se je končal Soča Outdoor Festival, ki je od petka do nedelje postregel tudi s tekmovanji za gorske kolesarje in to v štirih različnih disciplinah. Za ogrevanje pred XC eliminatorjem je na kratki krožni progi v samem centru Kobarida, kjer je bilo tudi glasbeno dogajanje, potekalo drugo neuradno državno prvenstvo v singlespeedu. Dirka z enoprestavniki, ki počasi dobiva na veljavi tudi v Sloveniji, je pritegnila ravno pravšnje število gledalcev, ki so bili deležni dokaj nenavadne preizkušnje.

Ker gresta enoprestavništvo oziroma singlespeed in hmeljev napitek nekako z roko v roki, so tudi tukaj postregli z zelo zanimivo dirko. Pet kratkih krogov, po vsakem krogu je moral tekmovalec spiti tudi vrček hmeljevega soka, je minilo v sproščenem vzdušju in z obilico smeha, saj so tekmovalci dirko še dodatno popestrili z nošenjem žirafe (velika plišasta lutka, da ne bo pomote). Po vsakem krogu je romala na hrbet drugega tekmovalca. KD Rajd je imel v igri dva ”singlespeederja”, tudi dva izmed slovenskih ambasadorjev singlespeeda v evropskem in svetovnem merilu, saj se Slovenija poteguje za izvedbo tako svetovnega kot evropskega prvenstva. Prvi je vsekakor Danijel Kovačič, ki velja za enega prvih singlespeederjev pri nas, drugi pa je Uroš Ložar, ki je bil eden boljših tekmovalcev v gorskem kolesarstvu v začetku devetdesetih let. Dirka je bila razburljiva skoraj čisto do cilja, saj je najboljše ločilo le nekaj sekund, odločal pa je zadnji vrček piva. Zmagal je Danijel pred Urošem, na tretjem mestu pa je s skoraj ničelnim zaostankom končal Bicikel.comov Uroš Švigelj. Proslavljanje dvojne krone je pri Daniju in Urošu potekalo še pozno v noč, zjutraj pa ju je čakal še drugi del preizkušnje – gorskokolesarski maraton.

Skoraj petdeset kilometrov in prek 1.700 višinskih metrov je obljubljala dirka s preko 150 udeleženci. Tokrat sta namesto Rajdovca Tomaža Kučana, ki je nedavno odpeljal sloviti maraton Sella Ronda Hero (skoraj devetdeset kilometrov in preko 4.000 višinskih metrov razlike) klubsko čast reševala ravno Danijel in Uroš. Oba seveda z enoprestavniki. Na kolesu z le eno prestavo se jima je pridružil še enoprestavniški prijatelj s sosednje Italije Jacopo, ki konec avgusta organizira nočno 12-urno dirko v Palmanovi. Težka dirka, kjer se je zbrala zelo močna konkurenca je postregla z zanimivimi končnimi rezultati. Uspešno pa sta jo prevozila tudi KD Rajdova enoprestavničarja. Uroš je bil kljub dvema defektoma na svojem ultra lahkem dirkalniku naokrog v dobrih treh urah in dvajsetih minutah, Danijel pa na svojem ”fattyu” slabih sedem minut za njim.  Res, da je do najboljšega več kot ura zaostanka, a z eno prestavo se hitreje kot dobrih dvajset kilometrov na uro po ravnem ne da voziti, je pa toliko lepše ”matranje” po klancu navzgor.

Barve Unior Tools Teama je na maratonu zastopala tudi aktualna evropska prvakinja v olimpijskem krosu Tanja Žakelj (sicer prav tako članica Rajda), ki je gladko zmagala v svoji konkurenci, ter se uspešno kosala tudi z moškimi.

Festival se je zaključil z enduro dirko za slovenski pokal SloEnduro, v kateri sta prvo mesto zasedla naša Nejc Rutar in Jure Žabjek. Dirka je bila sicer v znamenju okvare sistema za merjenje časov in se je tako štela le uvrstitev po prvi etapi. Omeniti velja še odlično tretje mesto Kevina Berginca, do katerega je prišel v razburljivem finalu petkove dirke. Seveda pa obisk reke Soče ne bi bil pravi brez kakšne zabave na sami reki – mi smo šli na rafting!

Soča Outdoor Festival

Uroš Ložar, fotografije Anže Furlan, Kevin Berginc & U. Ložar

 

{gallery}news/2014/07/soca{/gallery}

Zavarovalnica Triglav, d.d.