Sporočilo za javnost: Tanja Žakelj nadaljuje s serijo izjemnih rezultatov

Ubranitev bele majice na dirki svetovnega pokala v Andori

Četrta izmed šestih dirk svetovnega pokala ter še četrta uvrstitev na zmagovalni oder za Tanjo Žakelj (Unior Tools Team). Po dveh zmagah in četrtem mestu je bila danes v Andori peta, z novo odlično uvrstitvijo pa je tudi zlahka ohranila majico vodilne v svetovnem pokalu.

Z izjemno serijo dveh zaporednih zmag v svetovnem pokalu ter osvojitvijo evropskega naslova nas je Tanja Žakelj (Unior Tools Team) kar malo razvadila, tudi danes v Andori pa ni razočarala svojih navijačev. Tokrat je bila 5., kar je še vedno vrhunski rezultat, še posebej ob dejstvu, da je mesto osvojila z izjemno vožnjo v zadnjem krogu. Tanja je zaradi visoke nadmorske višine štartala zadržano, bila sprva 8., na sredini dirke pa je začela pridobivati mesta in se na peto mesto pripeljala tik pred ciljno ravnino.
Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je po dirki povedala: »Dirko sem štartala z mešanimi občutki, vedela pa sem, da sem mentalno in fizično spočita od prvega dela sezone. Ta vikend so pomembno vlogo igrali detajli, presenetila pa me je tudi ekipa z novim okvirjem v barvah Uniorja, odlično pa je tudi vse dogajanje tukaj v Andori. K temu so pripomogli tudi domači navijači, ki so se pripeljali iz Ledin. Zmagovalni občutki so tako prišli nazaj in počutila sem se močno.
Dirko sem začela rezervirano, saj nisem vedela, kako se bo telo odzvalo na to višino, dirkali smo namreč na 2000 metrih. Zato nisem hotela preko svoje meje, niti nisem napadala ali pretirano pospeševala, osredotočila sem se na enakomerno in čim bolj tekočo vožnjo. Vedela sem, da sem na tehničnih odsekih dobra, zato sem šla čez te dele hitro in tam nekaj pridobila. V zadnjem krogu ni bilo več zadrževanja, vozila sem na vso moč in tudi če nisem pričakovala, da se bom prebila na peto mesto, sem dala vse od sebe. Jolando sem prehitela v zadnjem gozdnem odseku, mimo nje pa sem šla presenetljivo hitro. Jolanda je dobra v eliminatorju in šprinta z njo si nisem želela, ko pa jo na asfaltu ni bilo za menoj sem lažje pohodila in osvojila novo uvrstitev na odru za zmagovalce.
Do konca sta še dve dirki, obe moram voziti po najboljših močeh. Vse je na meni. Proga v Kanadi je težka in mi je zelo všeč, Norveška pa bo prvič gostila kros.«

V skupnem seštevku je Tanja obdržala prednost 160 točk, a na drugo mesto se je povzpela Eva Lechner, ki bo očitno njena glavna tekmica na preostalih dveh dirkah svetovnega pokala. Današnjo dirko je dobila olimpijska zmagovalka Sabine Spitz. Blaža Klemenčič je bila danes odlična 9., kar je njena najboljša uvrstitev v sezoni.
Jutri je v Val di Sole na sporedu še spust, na katerem bosta nastopila tudi naša tekmovalca Žiga Pandur in Jure Žabjek.

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu – Vallnord / Andora
Vrstni red dirke v olimpijskem krosu za dekleta:

1. Sabine Spitz (Nem, Sabine Spitz Haibike Pro Team) 1:26:54
2. Katerina Nash (Češ, Luna Pro Team) +0:01
3. Eva Lechner (Ita, Team Colnago Sudtirol) +0:04
4. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor, Multivan Merida Biking Team) +0:09
5. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) +1:24
9. Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) +2:32

Uradna spletna stran ekipe je www.uniortoolsteam.com; vse novice pa boste izvedeli tudi na družabnih omrežjih Facebook in Twitter.

{gallery}news/2013/7/Andorra{/gallery}

Zavarovalnica Triglav, d.d.