Obvestilo za javnost: Tanja Žakelj je zmagovalka dirke svetovnega pokala

Danes se je pisala zgodovina slovenskega gorskega kolesarstva, v glavni vlogi pravljice je nastopila Tanja Žakelj (Unior Tools Team), zgodba pa se je odvijala v dobro znanem športnem centru Nové Mesto na Moravskem. Danes je prvič v karieri stopila na najvišjo stopničko odra za zmagovalce v svetovnem pokalu, hkrati pa je prevzela tudi vodstvo v seštevku pokalu. 

Zelo dramatična dirka svetovnega pokala se ne bi mogla končati bolje – z zmago Tanje Žakelj (Unior Tools Team) in prevzemom vodstva v seštevku svetovnega pokala. Uro in pol trajajoča drama je bila polna napetih trenutkov in tudi Tanji ni šlo vse gladko. Najbolj kritičen je bil padec dva kroga pred koncem, na skalnatem odseku Rock and Roll, ko jo je tudi dohitela Poljakinja Maja Wloszczowska. Dobri znanki sta vozili skupaj vse do zadnjega kroga, ko je Maji spodrsnilo na mokrem asfaltu, Tanja se je tako le še zapeljala mimo glasnih navijačev in preko ciljne črte. Vse kar je storila v tem trenutku je bilo to, da je dvignila kolo visoko v zrak in se veselila prve zmage v svetovnem pokalu.

Sicer pa naj kar Tanja sama opiše nekatere trenutke med in po dirki:

»Ob progi je bilo noro! Slišala sem glasno navijanje vseh naših, pa tudi sicer je bilo po zaslugi domačinov res pravo vzdušje. Stalno sem slišala navijanje in to ti res da krila, tistega nekaj dodatne energije.

Prihod v cilj mi je Maja zelo poenostavila, tako da sem lahko praznovala že malo prej. Imela je smolo in padla v zadnjem ovinku. Vedela sem, da je asfalt moker in da bo drselo, zato sem bila malenkost bolj previdna in sem ta ovinek odpeljala po pameti.

Moja taktika je bila preprosta, vozila se bom z najhitrejšimi dekleti, v zadnjih dveh krogih pa se ne bom nič več varčevala, nič ne bom gledala katera je hitrejša in katera ne, samo napadala bom. Res je, da sem na Rock and Rollu nato letela čez krmilo in me je Maja dohitela, hkrati pa sta ostali dve popustili in ostali sva sami v boju za zmago. Od tam naprej nisem nič več taktizirala, samo še vozila v svojem tempu, hitro, kolikor je pač šlo. Če bi bila Maja močnejša, bi me skušala napasti v katerem izmed klancev, ko pa tega ni storila, sem vedela, da je pokurila veliko moči. Na tehničnih odsekih sem bila hitrejša, čeprav sem imela že mehke roke in ni bilo čisto vse pod kontrolo. Malo je pač treba tvegati, v cilju pa se je vse povrnilo na fenomenalen način.

Meni je bilo težko med vzponi, še posebej na lahkih, ko so punce skakale naprej. Ampak sem ohranila mirne živce in vozila svoj tempo. Hitro sem ugotovila tudi to, da jim na tehničnih odsekih pridem blizu in pridobim vse nazaj, zato sem igrala na te karte. Zadnja dva kroga sem tudi navzgor vozila na vos moč in šla včasih tudi preko meje. Na spustih ni bilo več vse pod nadzorom, zato tudi kakšna napaka, vendar je važen končni rezultat.

Mogoče se res še ne zavedam današnjega uspeha. Vedno pa sem si govorila, da če sem lahko zmagovala kot mladinka in nato v kategoriji do 23 let, potem sem sposobna zmagati tudi v svetovnem pokalu. Letos sem naredila kar nekaj dobrih sprememb v to smer. Ekipa Unior Tools Team res dobro funkcionira. Samo Rauter je moj novi trener in ima zanimiv sistem dela, ki mi očitno zelo paše. Kar se opreme tiče ne bi moglo biti boljše. Nasploh je bilo vse storjeno tako, da napredujem in očitno sem na pravi poti.

Doma v Ledinah me zagotovo čaka veselica, ampak se bom pustila presenetit. Sicer pa je pred mano malo počitka in regeneracije, nato pa bo že kmalu dirka v Val di Sole. Na mojo priljubljeno progo prihajam v majici vodilne v svetovnem pokalu, tako da zdaj še toliko bolj pričakujem podporo domačih navijačev. To bo še senzacija …

Mislim, da ni dobro razmišljati o pritisku, ki naj bi ga imela kot vodilna v svetovnem pokalu. Vsako dirko je treba vzeti zase in se nanjo maksimalno pripraviti. Že prejšnji teden sem pokazala, da sem sposobna voziti z najboljšimi, moram pa se skoncentrirati nase, na svojo vožnjo ter narediti vse v smeri, da optimalno odpeljem dirko. To je tisto, kar vodi do dobrega rezultata.« 

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu – Nové Mesto/Češka Republika

Vrstni red dirke v olimpijskem krosu za dekleta:

1. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) 1:25:50

2. Maja Wloszczowska (Pol, Giant Pro XC Team) +0:19

3. Catharine Pendrel (Kan, Luna Pro Team) +1:21

4. Alexandra Engen (Šve, Ghost Factory Racing) +2:07

5. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol) +2:19

21. Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) +7:12 

Uradna spletna stran ekipe je www.uniortoolsteam.com; vse novice pa boste izvedeli tudi na družabnih omrežjih Facebookin Twitter.

{gallery}news/2013/5/nove-mesto{/gallery}

Zavarovalnica Triglav, d.d.