Dirkanje tik za južno in zahodno mejo

Nov vikend, novi dirki za Rajdovce – Tanja Žakelj je dirkala v italijanski gorici na dirki prve kategorije in zmagala že drugi vikend zapored, spustaška ekipa pa je uspešno nastopala na dirki v Buzetu. V blatu in močni mednarodni konkurenci sta bila izmed naših najhitrejša Žiga Pandur na 5. mestu ter Jure Žabjek na skupnem 9. mestu, zmagal pa je med mladinci. Nal Otoničar je bil drugi v kategoriji do 17 let. Za mini presenečenje je poskrbel Nejc Rutar, ki je dirkal kar z enduro kolesom Trek Slash. Poglejmo si izjave nekaterih naših tekmovalcev, vsi rezultati pa so objavljeni na mtb.si.
Tanja Žakelj, zmaga: “Res sem se potrudila na štartu, saj bo ta del dirke naslednji teden na svetovnem pokalu še bolj pomemben, in sem tako tudi takoj prevzela vodstvo. Nato sem pazila, da ni šlo nič narobe, ne z menoj, ne z opremo. Proga res ni bila prizanesljiva do kolesa, blata je bilo toliko, da se je kar slišalo kako obrablja zobnike. Ponekod je bilo mogoče še voziti po blatu, drugje pa se je lepilo na plašče in kolo, veliko je bilo treba tudi hoditi. Razmere so bile za vse enake, sama sem vozila svojo dirko in držala prvo mesto vse do cilja. Zdaj pa je čas za velike dirke, čez teden dni je začetek svetovnega pokala v Nemčiji.”
Žiga Pandur, 5. mesto: “Soliden vikend, čeprav se finalna vožnja ni izšla po načrtih; naredil sem preveč napak za res dober rezultat. Cel vikend je bil dober trening, odkril pa sem tudi nekaj pomanjkljivosti v sami vožnji, ki jih bom lahko odpravil do dirke svetovnega pokala na Škotskem.”
Jure Žabjek, 9. mesto: “Proga je bila seveda zelo počasna, a enaka za vse. Kvalifikacije sem odpeljal zelo dobro, takšno vožnjo pa sem želel ponoviti tudi v finalu. Žal pa sem padel že na zgornjem delu proge in izgubil kar nekaj časa …”
Nejc Rutar, 14. mesto: “Dirka je bila odlična, le razmere so se hitro spreminjale… Nisem vedel kaj naj pričakujem od enduro kolesa, ampak me je presenetilo s svojo zmogljivostjo! Obe odločilni vožnji sta bili podobni, zagotovo pa sem naredil več napak kot bi jih s kolesom za spust, napake pa je bilo težko popravljati. Rezultat je vzpodbuden in skoraj zagotovo letos odpeljem še kakšen spust, hkrati pa pove tudi to, da ni vse samo v kolesu in opremi.”
Aleš Virtič, 16. mesto: “Proga je bila kar zanimiva, zopet pa smo doživeli eno težko lepljivo dirko. Sam sem imel kar nekaj težav, v soboto sem padel, v nedeljo pa sem imel bližnjo srečanje z drevesom ob progi, posledica tega udarca pa je močan hematom. Dirka je bila zato zelo boleča, saj se mi je zdelo, kot da bi imel na roki vodni balon in vsak tresljaj je močno bolel. Vendar je treba stisniti zobe in dirko odpeljati kljub temu, bolečine ne smejo biti izgovor. Finalna vožnja je bila boljša kot polfinalna, čeprav sem enkrat zapeljal v globoko blato, zaradi česar sem izgubil veliko hitrosti in časa. V tej konkurenci sem zadovoljen z rezultatom.”
Foto: Klemen Humar Photography

{gallery}news/2013/5/buzet{/gallery}

Zavarovalnica Triglav, d.d.