Sporočilo za javnost: RUTAR IN PANDUR HITRA TUDI NA DEŽEVNO NEDELJO

Fort William, Škotska – Nejc Rutar in Žiga Pandur sta v deževnem finalu dirke svetovnega pokala na Škotskem kljub napakam potrdila dobro pripravljenost in zasedla dobri mesti. Angležema v slovenski ekipi je šlo na domačem terenu slabše, Harry je izgubil čas zaradi počene zračnice, Jess zaradi padca.

Po treh sončnih dneh je Škotska danes pokazala svoj pravi obraz in dobro namočila progo na pobočjih Bena Nevisa, tekmovalci pa so imeli zaradi tega seveda nemalo težav. Danes najhitrejši Slovenec Nejc Rutar (Unior Tools Team) je po dirki povedal: »Ravno pred mojim štartom je začelo ponovno deževati in vidljivost je bila zaradi tega slabša. Kljub tem sem zgornji del odpeljal dobro, preko drsečih korenin v srednjem gozdnem delu pa sem se prevečkrat ‘zataknil’ in zapeljal iz idealne linije. Da je bila proga resnično počasnejša sem občutil v nogah občutil v zadnjih stotih metrih.« Nejc je sicer znan po odličnih vožnjah v najbolj razmočenih razmerah, a tu je proga zelo svojevrstna: »Prehod iz utrjenega peščenega in kamnitega dela v razmočen gozdni del je zelo izrazit in ti povsem poruši ritem na tej sicer zelo dobri progi.« Nejc je bil na koncu soliden 50.

Zanesljiv finalist v letošnji sezoni je tudi Žiga Pandur (Unior Tools Team), ki je dirko končal tri mesta za Nejcem, z dobrimi tremi desetinkami slabšim časom. »Tudi jaz sem zelo dobro odpeljal zgornji del, v gozdu pa sem malo ‘zakompliciral’. Še eno napako, ki mi je vzela hitrost, sem nato naredil pred dolgih ravninskim delom, t. i. avtocesto M82, kjer sem nato zagotovo izgubil veliko časa,« pravi Žiga. Škotsko vendarle zapušča z dobrimi občutki: »Od dirke ne moreš pričakovati več, kot dobiš tukaj. Organizacija je res super in pravi užitek je dirkati med takšnih občinstvom in na takem terenu. Vsako leto sicer rečem isto, ampak sem vedno znova presenečen in še bolj navdušen.«

Angleška tekmovalca ekipe sta imela glasno podporo domačih navijačev, a žal se jim nista oddolžila z vrhunskim rezultatom. Jess je padla in ob tem izgubila preveč sekund, Harryu pa je po dobrem začetku počila zračnica in dirke v pravem pomenu je bilo zanj seveda konec. Vse to je pač sestavni del dirkanja v gorskem kolesarstvu.

Dirka v Fort Williamu je bila večkrat izbrana na najboljšo v svetovnem pokalu in tudi letos bo zagotovo v najožjem izboru. Včeraj je na prizorišče prispel tudi olimpijski plamen, ki ga je imela čast nositi svetovna prvakinja v spustu Tracy Moseley, predstavnik organizatorja pa plamen nato z gondolo odpeljal na vrh prizorišča.

Naslednja dirka svetovnega pokala v spustu bo na še enem znamenitem prizorišču, 22. in 23. junija v kanadskem Mont-Saint-Anne.

Uvrstitve članov ekipe UTT na dirki v spustu v Fort Williamu na Škotskem

Moški:

1. Aaron Gwin (ZDA, Trek World Racing) 4:48,21

50. Nejc Rutar (Slo, Unior Tools Team) +22,64

53. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +22,97

75. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +55,88

Ženske

1. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker) 5:27,08

17. Jessica Stone (VB, Unior Tools Team) +47,53

Uradna stran ekipe je www.uniortoolsteam.com, ekipo in posamezne tekmovalce pa lahko spremljate tudi preko družabnih omrežij Facebook in Twitter.

{gallery}news/2012/jun/utt_fw{/gallery}

Zavarovalnica Triglav, d.d.