O Rajdu

orajdu

Prišli smo iz vseh vetrov in različnih koncev Ljubljane in Slovenije, a družili, furali in razmišljali smo na istem mestu – na propadajoči, več kot 15 let stari BMX progi ob Linhartovi. Nekega dne v letu 2005 smo dobili veliko idejo o rešitvi in obnovi proge in tako je nastalo Kolesarsko društvo Rajd preko katerega smo začeli s prvimi obnovitvenimi deli. Z velikimi upanjem v lepšo prihodnost se je članstvo hitro večalo in vedno več vas je priskočilo na pomoč. Ustavila nas ni niti novica Mestne občine Ljubljana, da bo šla proga v denacionalizacijski postopek – na srečo vseh nas je sledila veliko bolj razveseljiva novica, da bo proga vendarle ostala v lasti občine in namesto nje ne bo zrasel še en trgovski kompleks. Seveda to še ni bilo dovolj, da bi se proga na novo oblikovala in da bi plevel čudežno izginil, stopiti je bilo treba v akcijo in v letu 2006 smo dobili zeleno luč za obnovo. Velika in mala dela so se začela in Linhartova je bila znova v središču pozornosti.

Delovanje društva je hitro preseglo okvire BMX proge – za začetek smo ustanovili tekmovalno ekipo, za katero je sprva vozilo manj kot deset tekmovalcev v spustu in 4krosu, danes pa šteje štirideset licenciranih tekmovalcev, ki nastopajo v vseh disciplinah gorskega in BMX kolesarstva. Prireditve na BMX progi so bile vedno večje, svoje znanje in izkušnje pa smo “izvozili” še v druge dele Slovenije, od Ajdovščine do Črnega Vrha in seveda do Kranjske Gore, kjer smo organizirali več državnih prvenstev in dirk za pokal Slovenije, veliko pa smo prispevali tudi k uspešnim izvedbam evropskih prvenstev. Meje nas niso ustavile in leta 2009 smo ustanovili mednarodno tekmovalno ekipo z licenco pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. Leto dni kasneje smo predstavili prvo slovensko gravitacijsko UCI ekipo Unior Tools Team, za katero danes nastopa 9 tekmovalcev iz različnih koncev Evrope, naše delo pa s tem dobiva priznanje po celem svetu.

Ob dirkanju, organizaciji in obnovah nikoli nismo pozabili kaj je pomembno in zakaj delamo vse to – zato, ker sami radi kolesarimo in uživamo v naravi. Tudi zato smo iz leta v leto bolj družabni in številne naše člane vodimo na izlete po vsej državi. Medtem smo bili zelo aktivni tudi na “kraju zločina”, kjer se je vse začelo in po hudih naporih je proga ob Linhartovi povsem prenovljena, večja in sijajnejša kot kadar koli prej, sedaj tudi pripravljena za mednarodna tekmovanja.

Tudi v prihodnosti nam ne bo dolgčas, ob vsemu dirkanju, organizaciji prireditev, vodenju mednarodne ekipe bomo še vedno našli čas za iskanje najboljših poti v Sloveniji in okoli nje, pri tem pa se bomo nadvse zabavali.

Pridruži se nam tudi ti!

 

rajd_logo_prihodnost_web

Zavarovalnica Triglav, d.d.