BMX steza Ljubljana

 

bmx

Zgodovino ljubljanske BMX proge ob Linhartovi bi lahko strnili v nekaj besedah: z velikim pompom je bila zgrajena v začetku devetdesetih letih prejšnjega stoletja, nato je BMX poniknil in proga je vrsto let propadala, leta 2006 pa je pod okriljem KD Rajd ponovno zaživela. Nato pa je prišla ‘oblast’ in izkopala luknjo za bazen. Na srečo se zgodovina tukaj ni končala, saj je velikanski zadrževalni bazen za meteorno vodo zgrajen, na njegovi strehi pa je v letu 2011 zrasel povsem nov BMX & dirt park, katerega uradna otvoritev je bila 15. oktobra 2011.

BMX & dirt proga ob Linhartovi cesti je del Športnega parka Savsko naselje, kjer poleg kolesarjev v športu uživajo tudi rolkarji, tenisači, košarkarji, nogometaši in drugi športniki. Povsem nova BMX steza je izdelana v skladu z mednarodnimi zahtevami za organizacijo večjih tekmovanj: širina omogoča dirkanje v skupinah po 8 kolesarjev, druga ravnina pa je razdeljena na lažjo in težjo linijo. Proga je do nadaljnjega prosto odprta in na njej lahko brezplačno trenira vsak primerno opremljen kolesar (čelada, zaščitna oprema, ustrezno kolo). V sezoni 2012 bo KD Rajd na progi organiziral treninge in šole vožnje, šolska prvenstva ter dirko za pokal Slovenije.

Povsem nov je tudi skakalni del objekta, t. i. dirt park, v katerem je več različno zahtevnih linij, ki so primerne za učenje osnov, srednje zahtevnih in tudi zelo težkih trikov. Največja izmed linij pa je primerna tudi za najbolj spretne kolesarje, poligon pa je primeren tudi za organizacijo večjih tekmovanj v dirtu. Pri ustvarjanju in vzdrževanju proge sodeluje tudi ljubljansko društvo ŠD Life.

Lokacija BMX steze v Ljubljani
LJUBLJANA-Linhartova cestaKrižišče Stolpniške in Linhartove ulice.

{gallery}BMXsteza/2011{/gallery}

Zavarovalnica Triglav, d.d.